Revolta cu beneficii

În esență, românul ca tipar ontologic nu e setat la nivelul unui comportament contestatar, iar ultimele evenimente nu infirmă acest fapt, în pofida aparențelor spectaculoase. O dovedește și faptul că suntem o societate care a trecut printr-o criză economică, înăbușindu-și orice impuls protestatar de anvergură. E adevărat că sistemul a avut grijă să inducă spaima pe la toate colțurile, plusând ca de obicei, pe ideea că în caz de răzmeriță se va interveni armat. Nu cred ca asta a ținut oamenii în case, dar o timorare suplimentară a creat. Așa că în general ne sunt suficiente, abulia înțeleaptă care ne caracterizează de secole sau drogurile cotidiene, alcool și televizor, ambele atacând frontal ficatul și creierul.

Acum s-a găsit această armă, a revoltei cu beneficii pentru sistem, la momentul oportun. Partea cu revoltele spontane și frumoase, ține de manipularea prin inocentare, una extrem de eficientă pentru inimile slabe și mințile naive. Singurele revolte principiale, dezinteresate la nivelul contingenței, sunt cele individuale, de asta sunt și inutile social. Aceste revolte sunt apanajul exclusiv al conștiințelor superioare care nu au instinct gregar, astfel că preferă să rămână la nivelul unei revolte interioare. Restul sunt revolte cu beneficii, organizate, orchestrate, la care se alătură prin contaminare puhoiul care vrea să fie de față la orice se întâmplă pe stradă sau pe bulevard.

Dar pentru toată această scenografie e nevoie și de o cultură a revoltei. Sistemul lucrează pe termen lung, pregătind din timp acțiunile sale prin gesturi aparent nevinovate și chiar seducătoare moral. Spre exemplu e stimulată cultura revoltei și a indignării latente, ca la momentul potrivit să fie direcționate aceste energii  acolo unde-și dorește Sistemul. Astfel s-a propagat de câțiva ani buni civismul pe facebook, oameni care se adună mereu să salveze câte ceva. ”Salvați natura, animalele, bicicliștii!”, ca de aici să se facă pasul spre zona hard; salvați justiția, statul de drept, democrația! La timpul potrivit, când e sunată adunarea, vor ieși la proteste toți cei care au fost încălziți de-a lungul timpului. Practic avem de-a face cu o educație a protestatarului care începe să dea roadele. Se vor ralia la proteste pe teme mari și cei care sunt sensibili la încălzirea globală și poluare. Pentru că oricum, numitorul comun al tuturor relelor sunt decidenții, ei sunt de vină pentru toate, așa că nu mai contează cauza pentru care suferi, important e să protestezi.  Protestatari din toate zările, uniți-vă!

De aceeași manieră, ca în zona civică, se procedează  și în zona politicului. Dacă vrei să creezi un partid naționalist, începi o campanie înainte cu câțiva ani, cu sugestii patriotice afective, trenduri vestimentare, Ziua Iei, povești cu daci și dăcoaice, cântece etno, mâncare tradițională.

La fel se procedează și pe altă coordonată culturală, cea progresistă, mult mai bine expusă mediatic, acolo unde multiculturalismul, feminismul, lgbt-ismul, ateismul, pot fi la un moment dat ingrediente de coagulare politică.

Dar toate aceste aglutinări civice și politice au ca numitor comun sistemul, iar emblemele culturale nu sunt decât niște momeli electorale prin care sunt pescuiți idioții utili. Scopul Sistemului nu e mântuirea culturală, ci acapararea puterii, iar teoriile culturale pot manipula o societate astăzi, astfel încât să nu fie nevoie de o forță armată și de lagăre de reeducare.

În momentul în care propaganda și manipularea sunt denunțate, agitatorii au tertipuri de rezervă pregătite pentru a relua sedarea opiacee. Cel mai comun subterfugiu e cel cu invocarea teoriei conspirației. Un clișeu care se repetă exasperant de mult, încât aproape că-ți pare rău că omul nu poate intra și într-o abstinență semantică. Pe de altă parte, se știe că această găselniță e chiar invenția de manual a conspiraționiștilor. Culmea e că pe termen lung cărțile de istorie nu fac altceva decât să ateste mult hulita teorie a conspirației, dezvăluind faptul că istoria e un lung șir de conspirații și măceluri. Dar dacă uneltirile sunt acceptate în trecut, prezentul nu poate fi pentru unii decât spontan. O altă tehnică de-a submina discursul incriminant e aceea de-a minimaliza acuzele prin însușirea lor exacerbată, menită a produce un efect comic și de-a duce astfel în derizoriu întregul rechizitoriu moral. De exemplu, spui că Soroș e cel care ți-a plătit până și  abonamentul la fitness pentru a-ți crește rezistența fizică în vederea marșurilor protestatare maratoniste.

Legat de contextul actual mioritic, constatăm  că puterea e acum la instituțiile de forță, înainte a fost la politic. Din păcate, privind adânc în abisul psihologiei românești, putem vedea că nu contează spre cine se mută centrul de putere, abuzul e în sângele românului injectat cu drogul privilegiilor și avantajelor. Dacă prin absurd, nucleul puterii s-ar transfera în ograda Asociației Pescarilor și Vânătorilor sau la Organizația pentru Salvarea Animalelor  Mici; viezuri, arici și licurici, și acolo am putea da peste generali abuzivi care trag bine la mistreți și înhață ușor carasul sau peste militante înfocate, dornice să elibereze animalele din cușcă, pentru a face loc  oamenilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s