Alegerile în oglindă

Câteva lucruri pe care uită să le accentueze analiștii contracost: vorbim de cea mai slabă participare la vot de după revoluție, iar în București, 70% au întors spatele ofertei electorale.

Cât privește partidele, PSD  ne va îngropa pe toți, e un partid făcut pe matricea românească a hoției și a lipsei de civilizație politică. PNL continuă să fie un PSD sub acoperire și după marea fuziune ratată. Soarta lor însă va fi tristă, pentru că se iluzionează crezând că vor putea mima la nesfârșit anti-pesedismul  jucând în comedia dreapta versus stânga. Ar mai fi de spus că PNL-ul, atât zona Blaga, cât și cea galbenă, reprezintă un amestec hidos de corupție, antitalent politic, stil de politică comunală, retrograd și anti democratic.

Dar dacă pe stânga a apărut un USB progresist  și corect politic, la dreapta e tăcere. Cred că e o problemă dincolo de lideri slabi sau anacronici, slabă organizare, dezbinare. Pare că românul nu prea e de dreapta, ideologia liberal conservatoare fiindu-i cam străină. Sunt câțiva intelectuali elitiști veniți în siajul unor Liiceanu, Pleșu, care au încercat să impună o linie a liberalismului clasic si a conservatorismului in politică, dar au eșuat, vezi Papahagi – M10 sau Mihail Neamțu – Noua Republică.

E de remarcat că doar din zona intelectuală au venit orientări clare de dreapta, în rest până si liderii auto – intitulați de dreapta au câștigat cu populisme și stângisme, vezi Băsescu sau Boc. Inclusiv Monica Macovei a predicat un justițiarism stângist amestecat cu hipsterism.

Așa că momentan, eșichierul politic balansează între ”stânga carnivoră și cea vegetariană”, după cum clasa politologul Alvaro Vargas Llosa ( fiul scriitorului) cele două forme ale stângii politice.  Probabil că așa va fi de aici încolo, deoarece din Vest bate doar vânt de hipstereală, cu tot ce aduce el, ecologism, căsătorii gay, anti creștinism, iar tânăra generație e deja crescută în ideile acestea.

Tot din zona aceasta vor mai veni și protestele de stradă, ceea ce garantează și faptul că ele se vor desfășura într-o formă non violentă, cu manifestații doar de seara, după terminarea programului de lucru. Adică exact genul de protest care n-a schimbat niciodată și  nicăieri  în lume nimic.

În rest, norocul e că au și americanii un partid la noi, DNA, care e drept că nu are o viață ușoară, dar va fi foarte greu de ucis și cu un preț enorm ca țară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s