România ca o republică ex-sovietică

E din ce în ce mai vizibilă osatura de stat nedemocratic a României, atunci când te uiți la o plajă largă de domenii acaparate de structurile de forță și de focarul politizării. România arată ca o republică ex – sovietică fardată prost. De la mediul politic, economic, administrativ, presă, sănătate, învățământ, totul e controlat de sistem. Toate funcțiile de conducere, de la un amărât de redactor șef de presă locală sau șef de stație tv, sunt date pe mâna unor sergenți slugarnici ai sistemului.

Această militarizare, această sovietizare ucide orice fărâmă de meritocrație și democrație. Toată această stare de fapt e rodul unei conduceri politice absente și lipsită de spirit democratic. Marioneta de la Cotroceni este clar orientată mai degrabă în direcția anti-americană, via Merkel – Putin.  Faptul ca laconicul Klaus a preferat în weekend-ul trecut să-și aștepte consoarta să treacă linia de sosire a unui semi maraton, pentru a-i face poză cu telefonul mobil, în loc să dea o replică statală celui mai virulent atac al lui Putin la adresa României, spune totul.

Simplul fapt că dă replici pline de rumegușul limbii de lemn după cinci, șase zile reprezintă doar un mod stângace de a-și acoperi adevărata orientare. Aici trebuie înțeles că antiamericanismul în România nu se manifestă doar iresponsabil și flagrant, gen partidulețe cu voievozi pictați pentru reclamă stradală. Mult mai parșiv este antiamericanismul ascuns, care recită poezia la nivel oficial, pentru a nu-și periclita situația, dar care  doar mimează statutul de aliat politic.

Fară discursuri, poziționări clare la nivelul diplomației, gen Polonia, nimeni nu ne poate pretinde să credem că actuala administrație prezidențială continuă linia fostului președinte. E adevărat că actuala președinție profită din plin de întreaga moștenire băsistă, însă o face din oportunism, nu și din credința în această orientare euro – atlantică. Să nu uităm că și Klaus vine din cuibul puciștilor, cei care dădeau lovituri de stat în 2012, amenințând  Occidentul. Acest național – securism care nu mai poate fi la fel de virulent ca în anii 90, grație noii conjuncturi geopolitice, este astăzi resuscitat.

Revenind la mediul civic impregnat de structuri de forță, acesta e dublat de un oligopol politic care ucide și competiția electorală. Blatul PNL – PSD este vizibil din balon. Acest USL, o adevărată formațiune extremistă la vremea ei, vrea să păcălească aliații nord – atlantici, dar și electoratul de orientare democratică, cu o gargară diplomatică și camuflaj ideologic.

Visul aproape realizat al acestui sistem ex – sovietic e de a controla jocul politic prin partidele mari care nu concurează la modul real și prin arestarea unor lideri ai opoziției. Aceasta e metoda de tip Putin, care atunci când nu are chef să-și lichideze adversarii le mai dă o șansă, arestându-i. Cum la noi mor deocamdată doar marionetele mafiei și românii în spitale, cei care amenință  acest USL neoficializat vor avea dosarul pregătit.

Cât privește inutila campanie electorală care se încheie, ea confirmă la rândul ei atmosfera nedemocratică de tip ex – sovietic, cu blatul marilor structuri de partid și cu propaganda televiziunilor de știri create la ordinul sistemului.

Leviatanul românesc își va umfla burta tot mai mult în perioada următoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s