Zece ani de vacanță

Dacă Jules Verne era mai zgârcit cu personajele sale, oferindu-le doar „doi ani de vacanță”, actualul președinte s-ar putea alege cu zece, dacă nimic din atmosferă nu-i va tulbura feng shui-ul prezidențial. Până una alta, este în vacanța oficială, mult mai importantă decât prezența la alegerile CSM. Fiecare om își face vacanța unde vrea, mai puțin președintele României, al cărui cel mai mărunt gest e interpretabil la nivel simbolic. La Florida de Crăciun ne duce cu gândul mai mult la nenumărabila familie Borcea, decât la un cuplu prezidențial.

Cu toate acestea, trebuie să fim cinstiți și să vedem binele din rău. Faptul că președintele e inactiv conține și o parte pozitivă, n-a făcut greșeli mari până acum, adică nu s-a atins de justiție, stat de drept și nici n-a deturnat orientarea proamericană, așa cum era de așteptat de la un germanofon. Nu i se pot imputa gafe majore.

Însă această prestație laconică, formală, discretă, indirect vulnerabilizează sistemul de forță din spatele său. Orice președinte se susține pe instituțiile de forță, dar toți antecesorii săi au acoperit schelăria puterii cu mantia unor proiecte și discursuri de anvergură națională. Cu alte cuvinte, președintele nu trebuie să fie ezoteric, ocult, ci dimpotrivă, popular, tocmai pentru a acoperi și mai bine zona ocultă. Iohannis nu face asta, iar rezultatul e că activitatea instituțiilor e mai expusă. Dacă e din voința acestora, atunci e o greșeală de imagine, iar dacă e din cauza penumbrei lui Iohannis, atunci nu e nimic de făcut.

Cât privește viitorul politic al președintelui, aici tendința e de-a miza pe monotonie. Un an de zile a trăit din faptul că era mai rău dacă ieșea Ponta, însă e cam mult să ungi aceeași pâine uscată și-n următorii patru ani. Dar dacă o faci, atunci și al doilea mandat nu-l vei putea obține decât în duel cu un nou contracandidat de tip sperietoare. Ponta e greu să mai vină încă o dată, Băsescu nu mai are voie, iar PSD-ul e in faza cuminte, deocamdată.

În acest sens, ideea des vehiculată, a unei alianțe PNL-PSD, pe care antenista Gorghiu o respinge de ochii electoratului, nu va funcționa până într-acolo încât să garanteze un nou mandat prezidențial. S-a rupt și frăția dintre Crin și Ponta, așa că e clar că PSD-ul va ataca din nou, la momentul oportun, prezidențialele. Însă aici mai este o necunoscută, va mai avea Klaus Iohannis, dacă o ține tot așa un întreg mandat, suficient capital cât să emită pretenții la o nouă învestitură?

Rămâne de văzut, până atunci ne așteaptă un an electoral pentru partide, fără nici cel mai mic suspans. Aproape că n-ar avea rost atâtea cheltuieli de campanie, care sunt tot din bani sifonați de la stat. Partidele să-și negocieze procentele, iar electoratul va fi oricum de acord, că de aia e electorat.

http://www.crisana.ro/stiri/controverse-23/zece-ani-de-vacan-a-159652.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s