Lucruri prost făcute

Obiceiul românesc de-a privi de sus la cel căzut jos nu se dezminte, doar că, aplicat sorții poporului grec, denotă mai degrabă o fudulie combinată cu eterna prostie.

După bulgari și albanezi, acum le-a venit și grecilor rândul să fie compătimiți de noi. În acest context, puzderia de specialiști, nu în greaca veche, ci în criza – Syriza, vor avea un motiv în plus să ne ridice pe piedestal odată cu lărgirea băierilor pungii care se anunță.

Doar că bunăstarea vine pentru dulăi, nu pentru căței. Pentru căței rămâne bucuria măruntă de-a vedea prețul la raft, scăzut cu un leu sau 0,69. Așa e când ești sărac, trebuie să știi mai multă artimetică, pentru că totul trebuie calculat până la ultima zecimală. Nu va fi cazul preaînalților demnitari care în frunte cu regele Klaus vor avea parte de o triplare a salariilor. Motivația acestei măriri nesimțite a veniturilor pentru miniștri, premier, președinte, ÎCCJ, în total 48 de demnitari, este la fel de nesimțită. Măsura s-ar alătura, chipurile, anchetelor DNA, în vederea combaterii corupției. Practic o mână de ajutor dată procurorilor care și așa sunt puțini și nu mai biruie, ba cu primari, case de pensii sau bacalaureat.

Aceste gogoși care ni se servesc vin la pachet cu firimiturile aruncate spre populație. Adică pe lângă prețurile mici care au devenit un pic mai mici, mai majorăm cu vreo 70 de lei salarul minim, așa că puteți să vă așezați liniștiți la locurile voastre, dragi tovarăși, că și noi ne vedem de ale noastre, cum ar fi și pensiile speciale pentru parlamentari și militari.

Privilegiile curg râuri la nivelul aristocrației nomenclaturiste și prin beizadelele care ajung angajați la instituțiile europene, vezi fiul lui Năstase sau nepoata lui Ioan Rus. Legat de acest din urmă ardelean pătrățos, acum se poate înțelege mai bine ce-a vrut să spună în scrisoarea de regret adresată diasporenilor, pe care i-a jignit, atunci când își afirma solidaritatea cu ei, pe ideea că și el are rude plecate afară. Ne-am fi gândit că e vreun fierar betonist destoinic în familia sa, când colo jalea e mare în familia omului, nepoata e la Comisia Europeană, pierdută deci, pe veci, în „neagra străinătate”.

Din păcate, la toate capitolele de mai sus, începând cu salariile gigantice pe care și le-au dat demnitarii și continuând cu plasarea odraslelor și a clientelei de partid în sinecuri grase, există un consens larg în tot spectrul politic. Fapt care ar trebui să-i mai vaccineze odată pe cei mulți în fața manipulărilor populiste și să nu-și facă iluzii cu următorii posesori ai brelocului puterii.

E adevărat că acum e de dorit ca acest Ismail să lase toate pânzele jos, cu diferența că personajul lui Radu Tudoran ducea în cârje piciorul de lemn, pe când personajul real rămâne unul dintre cei mai penibili șarlatani din istoria politică a României. Însă altenativa e dată de două găști, cea liberală care până în 2014 a juisat la putere în USL și cea pdl-istă, la fel de lacomă și veroasă, la care se mai adaugă generalul interesului național, iar ca o corolă peste toți, majestatea sa de la Cotroceni, care laudă măsura prin care i se triplează salariul. În final, poate ar trebui făcut un fond public pentru demnitari la care să participe tot natu`, pentru a-i proteja de ispita corupției. Măcar ar fi un început de transparentizare a circuitului banilor plecați de la cetățean la politician.

http://www.crisana.ro/stiri/controverse-23/lucruri-prost-facute-155366.html#rate_article

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s