Colecţia paşilor pierduţi

Lui  Napoleon  Bonaparte, revenit de pe insula Elba, i-au fost îndeajuns 100  de zile  ca  să pornească  un război împotriva întregii Europe, lui Klaus Iohannis i-au fost suficiente  cele o suta de zile pentru a mai publica o carte, “Primul pas”. Când a lansat sloganul, “punct și de la capăt”, unii credeau că se referă la altceva, aflăm acum că  e vorba de volumele la care lucrează  Regele  Klaus Taciturnul. Dacă a făcut primul pas ( deși nimeni nu știe, nu l-a văzut) oare cât va mai dura până va pune piciorul pentru al doilea pas?

Cu toate acestea, Klaus Iohannis  este încă  susținut  de spaima prin care a trecut o mare parte din societate la 16 noiembrie, o spaimă justificată având  în vedere  tăvălugul  roșu  de  tip  nord-coreean. Însă dacă rezultatul e doar acesta, vol I din colecția pașilor pierduți,  e totuși foarte puțin. Contraargumentul prin care se invocă paciența și nu sapiența e deja perimat. În secolul super vitezei, timpul nu mai are răbdare nici măcar cu Klaus Iohannis.

Deocamdată  am aflat chiar din gura sa, ce pași nu va face. Dar  să-i   luăm pe rând:  el nu face majorități,  nu este liderul opoziției, nu e treaba lui să comenteze ce face Parlamentul, ce spun ambasadorii, ce miniștri dubioși numește  premierul. Să fie lăsat în pace, el nu vrea să deranjeze pe nimeni, el tace, veghează și din când în când își pierde cumpătul din cauza paltonului, un fel de manta gogoliană care dacă îi va fi furată,  probabil  îl va transforma în viața de apoi într-un strigoi de mantale și paltoane, aidoma personajului gogolian.

Și totuși, nu putem vorbi de o insuficiență  volitivă  deplină, vrea  totuși ceva, vrea  instituția  Primei Doamne.  Încă nu merge treaba bine aici, dar s-a făcut  totuși  primul pas. E clar că la întâlnirile cu mărețul Principe Radu Duda, e nevoie  să  apari  alături de un fel de principesă prezidențială.  Nu că Radu Duda s-ar sinchisi prea mult de asta, el are alte ambiții regale, cum ar fi, ciocolata cu lapte „Alteța Sa Regală Principesa Margareta” și ciocolata amăruie „Alteța Sa Regală Principele Radu”, cu 55 % cacao. Unii mai amari decât cacaua ar zice că e vorba mai degrabă de 100%  cacao  în cazul lui  Radu Duda.

Revenind  la  pașii pierduți, nu putem omite faptul că toată această  lentoare la nivelul  motricităţii politice îi convine de minune lui Ponta, care nu mai are adversar politic la ora aceasta: Iohannis tace și nu face,  pupila Ghorghiu e prea plăpândă pentru leadership,  buldogul stă în cușcă, iar marinarul e tras pe uscat.

În rest, vedem cum societatea românească a trăit de 25 de ani doar în extazul aurului furat. Cu nimic deosebit  de  extazul aurului  din westernul lui Sergio Leone.  Așa cum căutau  eroii western-ului comoara prin cimitir, tot așa și “pistolarul” Vâlcov de Slatina primea în cimitir  pungile cu mulți dolari în plus.

Există riscul să credem că aceste furturi, care vin din trecut, nu se mai produc în prezent și că s-a terminat cu hoția în România. Nici vorbă, se fură pe rupte și acum, iar din acest motiv, precum și din cele enumerate mai sus, nu ne mai permitem pași pierduți.

http://www.crisana.ro/stiri/controverse-23/colectia-pasilor-pierduti-153358.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s