Partidele, principalii angajatori

Nu e o exagerare să spunem că partidele în România, atunci când sunt la putere, controlează aproape întreaga societate. De fapt, partidele rămân principalii angajatori și stăpâni în România, nu doar prin forța pe care o au de-a distribui joburi în administrație, deconcetrate, departamente și regii de stat, ci și prin tentaculele imense pe care le pot încolăci peste mediul privat.

Un exemplu sugestiv reiese din dosarul fostului secretar general adjunct al PDL, Marian Zlotea și fost președinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Practica era una simplă, angajații instituției erau trimiși pe teren pentru a colecta șpagă de la supermarketuri, în schimbul unei protecții și a evitării amenzilor. Plata se făcea și prin bani, contracte fictive, dar și cu marfă, gen cârnați și mici, folosiți pentru pomenile electorale. În felul acesta chiar și cei din mediul privat devin dependenți de puterea politică, dacă vor să supraviețuiască. De fapt, aceasta era practica tuturor partidelor, PNL, PDL, PSD.

Prin urmare, avem dovada că tot ce mișcă în țara asta e sub radarul partidului aflat la putere. Dacă se întâmplă și față de mediul privat, e inutil să ne mai mirăm de zona bugetară. Să ne aducem aminte de cum tuna președintele PSD – Satu Mare, Mircea Govor, înainte de al doilea tur de scrutin prezidențial: „Şi-o spun foarte clar. Toţi directorii de deconcentrate care au fost numiţi politic, directorii de şcoli, toţi care au fost numiţi politic dacă nu participă efectiv la campanie, pleacă acasă”. După care vine partea cu partidul ca recrutor și angajator în zona preoțească. „Şi încă ceva, la toţi popii, dacă pierdem, toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa”.

Asta cu nevestele puse prin instituții se practică din greu, fiind una din plățile pe care partidul le face pentru slujitorii săi, fie că sunt preoți, jurnaliști și alți mireni.

De fapt, nevasta rămâne o miză puternică a politicii și asta nu pentru că trebuia să avem parte de instituția „Primei Doamne” care s-a ratat, ci pentru că mai nou parlamentarii vor să-și poată angaja legal nevestele la cabinetul parlamentar. Nu știm dacă e lobby-ul nevestelor în spate, pentru a scăpa de asistentele amante, dar cert e că politicienii vor să angajeze direct în beneficiul familiei, fără ocolișuri.

Din păcate, această stare de fapt duce la o discriminare cruntă față de restul cetățenilor și chiar la abuzuri demne de o republică bananieră. Să ne amintim doar de cazul Duicu, baronul pesedist care dorea să achiziționeze niște echipamente medicale inutile și la prețuri exorbitante, matrapazlâcul clasic. Asistenta medicală, care a scris pe facebook despre mișmașurile acestuia, a avut parte de răzbunarea lui Duicu, care și-a trimis o slugă de la televiziunea locală să-i însceneze o luare de mită acesteia ca să o compromită. Asistenta a refuzat eroic și probabil că dacă baronul nu intra în cleștele DNA, tot era dată afară cumva.

Cât timp această stare de fapt va dăinui la nivel național, sloganurile de genul, punct și de la capăt, rămân doar găselnițe de marketing politic și nimic mai mult.

http://www.crisana.ro/stiri/controverse-23/partidele-principalii-angajatori-153019.html#rate_article

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s