Justiția, între ”Republica procurorilor” și zeița mântuirii neamului

Asistăm de ceva timp la o încăierare teribilă între cei care vor să decredibilizeze justiția și cei care vor să o sanctifice. Ambele atitudini sunt exaltate și lipsite de simțul măsurii, având în spate interese precise. Prea puțini mai sunt dispuși să opereze cu nuanțe în fața acestui  tăvălug justițar.

Spre exemplu, faptul că unii șefi de instituții juridice au probleme, vezi Horia  Georgescu – ANI, nu compromite  activitatea  acelei  instituții așa cum și-ar  dori-o Antena 3 și toți cei care se luptă cu justiția pentru că le-a băgat sponsorii în pușcărie. Mai ales că în cazul șefului ANI e vorba de posibile fapte petrecute înainte de a conduce  instituția pentru integritate.

Pe de altă parte, vedem cum se toarnă statui pentru șefii acestor instituții, mergând până la  cultul  personalității  la procurori și judecători. Nici asta nu este normal, sunt  oameni plătiți să-și facă treaba, nu sunt eroi voluntari.  Rezultatul acestei  campanii de mitizare și eroizare a făcut-o pe Macovei  să se creadă  Nelson Mandela.  Să sperăm că nu urmează  Kovesi la rând cu o posibilă candidatură la prezidențiale în 2019.

De reținut totuși că sabia justiției taie mai mult capete plecate, neîndrăznind să ridice lama la gâtul sus-pușilor.  În acest sens, e inexplicabil cum  mărețul  DNA  îl evită parcă pe Ponta, vulnerabil în atâtea anchete penale. Să fie oare eterna  meteahnă  românească  de-a nu te lua de cei sus – puși, așteptându-i  să cadă de pe cal  ca să le poți da șuturi în burtă?

Un lucru e cert privind la spectacolul public, dar el poate fi verificat și la nivelul omului de rând, românul nu dă bunăstarea pentru cinste, fură până în ulima clipă înainte de-a fi luat pe sus, ca și fumătorul care trage ultimul fum peste metastază. Toți se comportă de parcă nu li se poate întâmpla lor, de asta vedem acuze și  trimiteri  imaginare la pușcărie, aruncate către adversari.

Patronii tv pușcăriași își asmuță maidanezii isterici să amenințe cu pușcăria  adversarii politici. E foarte  probabil să-i vedem și pe unii dintre predicatorii serali care susțin monologuri delirante, înhățați probabil într-o pauză publicitară. Se vorbește deja de existența la DNA a dosarului „Presa”.  Va  fi  binevenită devoalarea  șmenarilor de presă, cei care una au vorbit, scris, și alta au fumat. Un bun exemplu de presă cumpărată  putem vedea  la  ziariști  sau  membri  din societatea civilă,  care-l  critică  pe Ponta cu jumătate de gură, pentru că au luat bani mizând pe victoria  sigură în alegeri. Acesta e unul dintre motivele pentru care nu-l vedem pe Ponta linșat mediatic.

Rămâne de văzut cum vor reuși instituțiile de forță să se protejeze de amestecul politicului și să nu se lase folosite în răfuieli mafiote. De asta depinde  trăinicia  pe  viitor a  acestor  instituții  și implicit a statului de drept.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s